Psychische problemen bij abortus

 

Wat is een postabortus syndroom?

Veel vrouwen vertellen ons dat de problemen op emotioneel en psychisch vlak, na een abortus groot en nog lang voelbaar zijn. Gesprekken tonen aan dat vrouwen, nadat er een wederzijdse vertrouwensrelatie is opgebouwd, zich durven uiten omtrent hun abortuservaring. Zij drukken dan hun diepe gevoelens uit van schuld, angst, depressie, woede en verdriet ... een intense pijn. Zelfs als de vrouw probeert haar abortus rationeel te rechtvaardigen, ervaart zij toch deze verwarrende gevoelens.

In de Verenigde Staten wordt dit trauma erkend als een psychologische stoornis veroorzaakt door stress. Het wordt ook wel postabortus syndroom genoemd.

Het is vergelijkbaar met een oorlogstrauma. Als een soldaat terugkomt uit een oorlogsgebied zijn de oorlogservaringen voor hem soms zo pijnlijk dat hij er niet over kan praten. Hij is ook blij dat hij weer terug is in zijn vaderland. Zijn familie en vrienden denken dat hij maar gauw weer alles wat er in de oorlog gebeurd is moet vergeten. Soms jaren later, bijvoorbeeld bij een zware ziekte of een ongeluk, krijgen deze mensen een inzinking. Opeens raken ze in een depressie.
Voor een vrouw die een abortus heeft ondergaan, verloopt het proces enigszins hetzelfde. Na de abortus kan ze zich opgelucht voelen. Ze moet er ook niet meer over praten, het leven gaat verder. Haar echte gevoelens worden niet toegelaten.
Maar dan, tijdens een bepaalde gebeurtenis of in een bepaalde periode (bijvoorbeeld de uitgetelde datum, een gewenste zwangerschap, een zus of een vriendin krijgt een baby etc. etc.) komen er opeens allerlei onverwachte gevoelens boven. Alles wat in het verleden verdrongen is, komt nu boven.

lees verder


Share:Del.icio.us!Facebook!Google!Live!Yahoo!

Categorie: Pastorale onderwerpen